Volgens de bekende belegger Ray Dalio moet je je geld vooral niet geld op de bank zetten, maar investeren in assets: aandelen, grond, goud,vastgoed. Ray Dalio’s eigen vermogen bedraagt $19 miljard.

Wat te doen met je geld nu de rente extreem laag staat?

Jim Tehupuring is eigenaar van Pro Beleggen en 1Vermogensbeheer: ,,Als zevenjarige ging ik naar Spanje. Het was fascinerend dat je daar betaalde met briefjes van duizend peseta. Zo’n bankbiljet is nu €10 waard. De reis naar Italië op de middelbare school werd nog mooier. Ik wisselde duizend guldens om en was in één klap miljonair! In Italiaanse lires tenminste. De achterliggende oorzaak was treurig. Spanje en Italië waren (en zijn) landen met een doorlopend overheidstekort en enorme schulden. Om verplichtingen te kunnen nakomen had de overheid een oplossing: geld bijprinten. Het vertrouwen in de waardevastheid van lires en peseta’s was toentertijd dermate laag dat de rente die de overheid op leningen vergoedde rond de 12% (!) lag. Blijkbaar is er nu veel vertrouwen in de waardevastheid van de euro. Italië leent tegen 1,2%, Spanje tegen 0,4% en Nederlanders zijn bereid om hun geld bij de bank te stallen tegen 0,0% rente. Een munt behoudt echter enkel zijn waarde zolang het publiek de vermeende (stabiele) waarde onderling accepteert. Nu heeft geld drie functies. Het is allereerst een rekenmiddel om waarde uit te drukken. Ten tweede is geld een ruilmiddel. Het vergemakkelijkt het economisch verkeer. Ook is geld een oppotmiddel: je stelt je bezit veilig om het in de toekomst eventueel te gebruiken. Intussen wordt de waarde wel aangetast door inflatie en belasting. Normaliter compenseert de rente die je ontvangt dat verlies. De huidige rente is echter nul, waardoor oppotten van geld eigenlijk zinloos is. Of, zoals Ray Dalio zegt; cash is trash.”

De internationale schuldenberg hoopt zich op en centrale banken stimuleren de economische groei door geld te printen. ,,Toen we nog peseta’s en lires hadden werden zulke risico’s gecompenseerd door een hoge rente. Nu niet. Uiteindelijk kan dat alleen maar misgaan en leiden tot een daling van het vertrouwen in ’fiatgeld’. Je moet volgens Dalio daarom vooral geen geld op de bank zetten, maar investeren in assets: aandelen, grond, goud en vastgoed. Ray Dalio’s eigen vermogen bedraagt $19 miljard. Dat heeft hij niet vergaard door geld op te potten. Een extra reden om te geloven dat hij gelijk heeft: cash is trash.”

Bron: Telegraaf 25 januari 2020