Stop je je spaargeld in aandelen, of laat je het toch op de bank?

Consumenten met (wat) spaargeld speuren al voorzichtig naar alternatieven voor een spaarrekening, nu de rente hard richting 0 holt. Maar wat doe je als je een ton of meer aan spaarcenten hebt? Rente betalen op meer dan een ton aan spaargeld, dat wil de topman van de club van Europese banken, maar waar laat je dan je spaargeld?

Als bij bedrijven en particuliere klanten met meer dan een ton op de bank een boeterente in rekening wordt gebracht, dan wordt dat geld mogelijk uitgegeven en dan stimuleert dat de economie, denkt Jean-Pierre Mustier, de baas van bankenkoepel EBF.

Soms nu al negatieve rente
Er zijn nu al banken die slechts nul procent rente vergoeden. Vorige week werd bekend dat Van Lanschot Kempen, na Triodos Bank en Hof-Hoorneman Bankiers, de derde bank is die de spaarrente voor consumenten op nul zet. Rente betalen op je spaargeld gaat echter weer een stapje verder. Nu geldt dat alleen voor consumenten die flinke bedragen op de bank hebben staan: bij Hof-Hoorneman betaal je boven de 2 miljoen euro 0,4 procent rente en bij Van Lanschot betaal je vanaf 2,5 miljoen euro rente in plaats van dat je rente ontvangt.

Door de hoge inflatie verlies je nu 3,1 procent met sparen
Dat levert particulieren met flink wat spaargeld wel de vraag op: wat doe je dan met je spaargeld? “Wij zitten met dezelfde handen in het haar, het is lastig en het wordt steeds lastiger”, erkent Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger Vermogensbeheer. Hij spreekt van ‘rendement schrapen’. Het is aan te raden altijd wat geld achter de hand te houden, voor als de wasmachine stuk gaat, bijvoorbeeld. Maar hoeveel is dat? Op de website van het Nibud kun je voor jezelf uitrekenen welke buffer wordt aangeraden om aan te houden.

‘10.000 euro? Op de bank’
Hoeveel geld je als buffer moet aanhouden verschilt per persoon, voegt Koen Bender, van Mercurius Vermogensbeheer, daaraan toe. Als je binnen nu en een paar jaar geld nodig hebt, dan moet je je verlies nemen en dat geld op de bank laten staan, zegt hij.

“Voorkom dat je gedwongen wordt om bezittingen te verkopen om op korte termijn aan je verplichtingen te voldoen”, beaamt Zwanenburg. “Als je 10.000 euro hebt, laat die dan lekker op je spaarrekening staan”, zegt Stan Westerterp van vermogensbeheerder Bond Capital.

(Bron: RTLz)