De Nederlandse vastgoedmarkt heeft weer een recordjaar achter de rug. In totaal werd er voor €20,8 mrd in vastgoed belegd in 2019. Dat is een fractie hoger dan vorig jaar, blijkt uit de donderdag gepubliceerde outlook van vastgoedadviseur CBRE.

Vorig jaar voorspelde CBRE nog dat de markt over de top was en het beleggingsvolume zou gaan dalen. ‘We dachten dat er niet voldoende vastgoed meer zou zijn om in te beleggen. Maar het geld heeft z’n weg toch weer gevonden’, zegt Bart Verhelst van CBRE. Vanwege de lage rente staan beleggers te springen hun geld in vastgoed te steken.

Beleggers moesten afgelopen jaar wel meer de regio in om vastgoed te kopen. 70% van alle transacties vond plaats buiten de vier grote steden, onder meer in Eindhoven, Deventer, Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Het is het hoogste aandeel aan investeringen in de regio sinds 2011. Vooral beleggers in woningen en in industrieel vastgoed – zoals distributiecentra – verlegden hun regionale grenzen.

Bijna niets meer te koop
Reden voor deze verplaatsing is dat er in steden als Amsterdam bijna niets meer te koop is. Door de schaarste betalen kopers steeds meer. Kantoren op goede locaties in Amsterdam gingen eind 2019 weg voor een netto-aanvangsrendement van 3%. De huren stegen tot €500 per vierkante meter per jaar. Omgerekend bedraagt de waarde van zo’n kantoorpand €16.700 per vierkante meter. In 2020 verwacht CBRE een verdere huurstijging van kantoren in Amsterdam van 7%. Net als in 2018 was de woningmarkt goed voor het grootste beleggingsvolume. In totaal werd er volgens CBRE een recordbedrag van €7,6 mrd in woningen geïnvesteerd. Vorig jaar lag dat op €6,9 mrd. Vanwege de stikstofproblematiek verwacht CBRE dat dit volume in 2020 afneemt. Voor de andere sectoren is CBRE optimistisch. ‘Er is nog steeds heel veel geld beschikbaar. De vraag naar vastgoed blijft’, zegt Verhelst.

[bron:] Financieele Dagblad